Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΝΥΧΤΕΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

Η ημέρα κυλούσε ομαλά και όλοι σκεπτόμαστε τα γεγονότα του χθεσινού πρωινού! Θλιβερά γεγονότα που όμως τον τελευταίο καιρό τείνουν να γίνουν καθημερινότητα!!! Εννέα από τα οχήματα συναδέλφων έπεσαν σε ενέδρα μια μέρα πριν την αλλαγή του χρόνου και όλοι μας ήμασταν σκεπτικοί για τον κλεφτοπόλεμο που είχαν αρχίσει οι αντάρτες των ορεινών όγκων! Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα μιας και κανείς δεν επιδιώκει μάχες σώμα με σώμα προς το παρόν! Σίγουρα στο μέλλον δεν θα αποφευχθούν συγκρούσεις και θύματα! Όλοι μας το ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί…..

Αυτά έχει ο πόλεμος σκέφτηκα και ενώ το πέπλο της νύχτας σκέπαζε τα παραπετάσματα όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία την αλλαγή του χρόνου ενώ μέσα μας παρακαλούσαμε να είναι μια ήσυχη νύχτα χωρίς αθώα θύματα, κάτι που συμβαίνει συχνά…

…..η ώρα περνούσε και ενώ η σκέψη μου γυρνούσε γύρω από τις τρείς περιοχές όπου συνάδελφοι είχαν πέσει θύματα ενέδρας, αγωνιούσα μήπως είμαι εγώ ο άτυχος που θα βρεθώ σε μάχη σώμα με σώμα στην αυριανή έξοδο…

Ξαφνικά ένας μεγάλος θόρυβος και λάμψη… αρχίσαμε σκέφτηκα ενώ λίγα λεπτά έμεναν για να αλλάξει ο χρόνος. Ομοβροντίες από πολυβόλα όπλα και εκρήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη….

Εισερχόμενα πυρά φώναξα στην γυναίκα μου και κατέβασα τα ρολά για να μην μπει κανένα αδέσποτο βλήμα ξανά στο σαλόνι μου ένα θα παίζω πόκερ με φίλους κυνηγούς… η νύχτα έγινε μέρα από κάθε λογής πυροτέχνημα και οι πυροβολισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλο χάρη στην ανοχή όλων μας, μιας και αναγκαστικά έχουμε γίνει μέρος μιας υποκουλτούρας που θα έπρεπε να έχει εκλείψει χρόνια τώρα!

Όπως καταλάβατε δεν βρισκόμουν σε εμπόλεμη ζώνη αλλά στα Χανιά! Στην πόλη που αντρώθηκα και έκανα οικογένεια, στην πόλη που κάποια πράγματα με κάνουν να νιώθω σαν την πρώτη μέρα που ήρθα, 19 χρόνων παλικαράκι από Κόρινθο!!!

Το περιστατικό που περιγράφω με τα οχήματα συναδέλφων κυνηγών είναι πραγματικό! 7 αυτοκίνητα στο Θέρισο, ένα στο Μελιδόνι Αποκορώνου και ένα στο Ασφένδου Σφακιών με σκισμένα λάστιχα! Μέρες γιορτινές που κάποιοι περίμεναν πως και πώς το ¨δείγμα¨ δώρου για να κλείσουν τρύπες αναγκάστηκαν να αλλάξουν λάστιχα γιατί τόλμησαν να επιδιώξουν μια συνάντηση με την βασίλισσα του δάσους…

Η κοινή γνώμη μιλά για εκδίκηση λαθροθήρων. (ίσως να μην είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που θα πιάσουν κάποιο λαθροθήρα κάποιοι θυμούνται να ρίξουν φόλες ή να σκίσουν λάστιχα!) Εγώ θα μιλήσω για ανοχή στη υποκουλτούρα του παραβατικού που είναι το βασικότερο πρόβλημα στην Κρήτη! Η ανοχή που δίνει το θράσος σε κάποιους να κάνουν αυτά που κάνουν και να λερώνουν με τις πράξεις τους την τιμή ενός λαού περήφανου!

Κάτι ψευτοπαλληκαράδες που λυμαίνονται την περιοχή για το εύκολο χρήμα! Το πενηντάρικο του λαγού που ίσως γίνει σφαίρες ή τεμπελιά, μιας και τέτοιου είδους ¨νυχτοκάματο¨ επιφέρει καλά και ξεκούραστα κέρδη, μιας και βρίσκονται ακόμα αυτοί που θέλουν να φάνε λαγό για να ικανοποιήσουν τον κομπλεξισμό που κληρονόμησαν! Άτομα που ιδέα δεν έχουν από κυνήγι και θήραμα!

Υ.Σ.: Μήπως άραγε νύχτες σαν αυτές της πρωτοχρονιάς ή τις νύχτες που ο χιονιάς επισκέπτεται τις δοξασμένες μαδάρες των Χανίων και οι λαθροθήρες κάνουν επιδρομές, ταιριάζουν περισσότερο στην κουλτούρα των κατοίκων της Βαγδάτης και όχι στον Έλληνα ,στον Κρητικό, στον Χανιώτη….

1 σχόλιο: