Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
ΕΠΑΝΗΛΘΑ
Αγαπητοί αναγνώστες έμεινα αρκετό καιρό μακριά σας λόγω κάποιον σημαντικών προβλημάτων! πιστεύω σιγά-σιγά να επανέλθω αν και η φετινή σεζόν για μένα δεν άρχισε ακόμα, θα μπορούσα να πω!Εύχομαι σε όλους σας υγεία και ευημερία με το νέο έτος και κάθε προσωπική επιτυχία!!! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!!!
ΩΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προκλητική εμπλοκή συγκεκριμένων ΜΚΟ στις θεσμικές διαδικασίες
για τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Τον περασμένο Οκτώβριο, η πολυεθνική περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση), δημοσίευσε «κείμενο διαλόγου» υπό τον τίτλο «Ενίσχυση της προστασίας της φύσης - Πρόταση του WWF Ελλάς για ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος». Στο συγκεκριμένο κείμενο προτείνεται, μεταξύ άλλων προκλητικών θέσεων, η απορρόφηση των ιδιωτικών Θηροφυλάκων που έχουν προσλάβει, χρηματοδοτούν και απασχολούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις από το 2000 μέχρι σήμερα, από τη Δασική Υπηρεσία (ή «Εφορία Φυσικού Περιβάλλοντος» όπως αυθαίρετα προτείνει το WWF να μετονομαστεί ή συγκεκριμένη Υπηρεσία).
Το γεγονός πως αντί ανοιχτής προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται από το νόμο 3812/2009 για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η συγκεκριμένη οργάνωση προτείνει την απευθείας απορρόφηση των ιδιωτικών φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αποδεικνύει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο πως συγκεκριμένες «επιφανείς» περιβαλλοντικές ΜΚΟ στην προσπάθειά τους να πλήξουν μέχρι κατάργησης τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, επιστρατεύουν ακόμη και αθέμιτα μέσα.
Οι συγκεκριμένες ΜΚΟ απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υπέρογκων ποσών από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια για την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων αμφιβόλου ποιότητος και αποτελεσματικότητας στο βαθμό που δεν δημοσιεύονται τα αποτελέσματά τους. Εκτός αυτού, με τη συνδρομή της τέως Υπουργού ΠΕΚΑ, έχουν καταλάβει πλήθος νευραλγικών θέσεων σε κάθε θεσμική επιτροπή που σχετίζεται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και την κατανομή των σχετικών κονδυλίων ενώ έτυχαν προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης σε όλα τα νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκαν μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011.
Πακτωλός χρημάτων έχει ξοδευτεί σε μελέτες και προγράμματα των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ χωρίς να έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Η «βιομηχανία» των αμφιλεγόμενων περιβαλλοντικών μελετών που έχει στηθεί και ανθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παράγει νομοθετήματα ανεφάρμοστα και ουδόλως αποδοτικά για τη φύση. «Παράγουμε πολύ αέρα, αλλά δεν προστατεύουμε καθόλου το περιβάλλον», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Τα ποσά που κατασπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια θα ήταν αρκετά για την πλήρη ανατροπή της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη διαχείριση της Ελληνικής φύσης αν διοχετεύονταν σε ουσιαστικά παραγωγικές διαδικασίες και σε πραγματική ενίσχυση των αρμόδιων για την προστασία του περιβάλλοντος δημόσιων φορέων, με τη συνδρομή και τη στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου.
Από την άλλη πλευρά, οι νόμιμοι Έλληνες κυνηγοί με τον τρόπο που έχουν οργανωθεί σε 230 Συλλόγους, επτά Ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία, αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία και σταθερό συνεργάτη της Δασικής Υπηρεσίας εδώ και πολλά χρόνια. Οι κυνηγετικές οργανώσεις απασχολούν σε μόνιμη βάση περισσότερους από 350 θηροφύλακες, 50 ειδικούς επιστήμονες και 100 διοικητικούς υπαλλήλους χωρίς να επιβαρύνουν έστω και με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε η παραπάνω οργάνωση, όχι μόνο γύρω από δραστηριότητες ερασιτεχνικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τη χρήση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων (ερασιτεχνική αλιεία, συλλογή βοτάνων, μανιταριών κλπ), αλλά ακόμη και σε δραστηριότητες επαγγελματικού χαρακτήρα (υλοτομία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία). Με τον τρόπο αυτό θα ήταν πιο άμεση και αποτελεσματική η επικοινωνία και η συνεργασία της κεντρικής αλλά και της αποκεντρωμένης διοίκησης με τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες χρήστες, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Η παραπάνω προσέγγιση υποστηρίζεται επιστημονικά και εφαρμόζεται διοικητικά σε κάθε προηγμένη δασοπονικά χώρα της ΕΕ. Αντίθετα, στη χώρα μας, το WWF Ελλάς και οι συν αυτώ περιβαλλοντικές ΜΚΟ (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS) έχουν συγκροτήσει οργανωμένη ομάδα συμφερόντων με κοινά στελέχη, κοινά δελτία τύπου επί παντός επιστητού, και κοινά οφέλη σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση αλλά και τη συμμετοχή - εμπλοκή τους στις αρμόδιες θεσμικές επιτροπές για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ομάδα επιχειρεί συστηματικά να καταργήσει κάθε μορφή συλλογικότητας των ανθρώπων που βιώνουν, στην πράξη και όχι στη θεωρία, την Ελληνική ύπαιθρο και προσφέρουν αντί να κερδίζουν από αυτήν.
Επειδή η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση, θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε συμπληρωματικά το γεγονός πως ο ετήσιος τζίρος γύρω από την άσκηση της δραστηριότητας της θήρας ξεπερνά τα 2 δις ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή οι Κυνηγετικές Οργανώσεις διαχειρίζονται λιγότερα από 15 εκ.ευρώ ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας που είναι πλέον ιδιαίτερα πολύτιμες για τη χώρα μας. Μάλιστα, οι παραπάνω θέσεις εργασίας σχετίζονται άμεσα και ανταποδοτικά με το αντικείμενο που τις δημιουργεί, τη θήρα. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής πως η αναίτια, σε βαθμό εμπάθειας, προσπάθεια απαξίωσης των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην Ελλάδα από τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, θα στερήσει πλήθος θέσεων εργασίας από την ήδη επιβαρυμένη κοινωνία.
Το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ουσιαστικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών. Αντίθετα, εκχωρεί όπως φαίνεται τη συγκεκριμένη -συνταγματικά κατοχυρωμένη- υποχρέωσή του σε μη διαπιστευμένες πολυεθνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ που δεν ελέγχονται από κανένα θεσμικό φορέα και δεν διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό ούτε τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, όπως έχει γίνει προφανές εδώ και καιρό, ενδιαφέρονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μόνον εφόσον αυτή εξασφαλίζει πόρους και διαχειριστικό ρόλο στις ίδιες, αδιαφορώντας προκλητικά για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την παράδοση του τόπου.
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ:
- Να απορριφθούν σε θεσμικό επίπεδο οι προτάσεις της συγκεκριμένης πολυεθνικής ΜΚΟ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της θήρας στη χώρα μας, αντικείμενο με το οποίο ουδέποτε έχει ασχοληθεί. Ιδίως κατά τη διαδικασία αναθεώρησης της Δασικής Νομοθεσίας, να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική συνεργασία των στελεχών του Υπουργείου με τις θεσμοθετημένες Κυνηγετικές Οργανώσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα της θήρας στην Ελλάδα.
- Να δημιουργηθεί άμεσα Μητρώο Διαπιστευμένων Περιβαλλοντικών ΜΚΟ κατά αντικείμενο, με βάση το επιστημονικό προσωπικό που απασχολούν σε μόνιμη βάση. Με τα σημερινά δεδομένα, «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις» και αυτό ακριβώς εφαρμόζουν οι γνωστές ΜΚΟ. Βλέπουμε ανθρώπους χωρίς σχετική πιστοποίηση να βαφτίζονται «ορνιθολόγοι» και να (συν)υπογράφουν κείμενα που έχουν αναγνωριστεί ακόμα και από το ΥΠΕΚΑ.
- Να αναθεωρηθεί το καθεστώς «συνεργασίας» - εμπλοκής των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε κάθε θεσμικό όργανο που σχετίζεται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας αλλά και σε ευαίσθητους τομείς όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Να αποκλείονται άμεσα οι οργανώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Διαπιστευμένων Περιβαλλοντικών ΜΚΟ.
- Να γίνει επιτέλους ισότιμη η μεταχείριση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ ανά αντικείμενο. Η βιοποικιλότητα σαν έννοια περιλαμβάνει κάθε είδος χλωρίδας και πανίδας που ενδιαιτεί σε μία χώρα. Δε μπορεί επομένως για την προστασία των πτηνών και των θηλαστικών να ξοδεύονται εκατομμύρια και για την προστασία των ερπετών ή των εντόμων να μη ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ επειδή οι σχετικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ δεν συμμετέχουν στην «ομάδα των 10» που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος των πράσινων πόρων.
- Να δημιουργηθεί άμεσα και να αναρτηθεί στο διαδίκτυο ανοιχτή βάση δεδομένων όπου θα φαίνονται τα χρήματα που έχει λάβει κάθε οργάνωση αναδρομικά, καθώς και η αξιοποίησή τους σε σχέση πάντα με το αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύονται.
Εκτιμούμε πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας επιτάσσει, αντί της απαξίωσης των συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν τις παραδοσιακές χρήσεις γης στην Ελλάδα, να θεσμοθετηθεί άμεσα ένα σύστημα ελέγχου κάθε περιβαλλοντικής ΜΚΟ. Ιδίως των ΜΚΟ που παρεμβαίνουν στις θεσμικές διαδικασίες και απολαμβάνουν Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους. Να γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα για την ουσιαστική διαφάνεια των χειρισμών και της διάθεσης των κονδυλίων, στα πλαίσια της ορθής διαχείρισης και της προστασίας του πολύπαθου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011
ΩΡΙΩΝ
Αθήνα, 28/7/2011 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έλλειμμα διαφάνειας στη συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Θα διατηρηθεί και μετά τον ανασχηματισμό;
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας πλήθος περιπτώσεων αδιαφάνειας και κακής διαχείρισης στους χειρισμούς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αξιοπιστίας του συνόλου του πολιτικού μας συστήματος. Ένας από τους τομείς που χαρακτηρίζεται από ουσιαστική έλλειψη θεσμικού ελέγχου, σχετίζεται με το καθεστώς της αθρόας και ανεξέλεγκτης, όπως αποδεικνύεται, χρηματοδότησης των διάφορων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δρουν στην Ελλάδα.
Την αντίληψη αυτή που ήδη διακατείχε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας, ήρθε να επιβεβαιώσει η πρόσφατη έρευνα της Βουλής των Ελλήνων. Τα αποτελέσματα της εισήγησης των Βουλευτών Αθ.Τσούρα και Ι.Τραγάκη οι οποίοι διερεύνησαν με απόφαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το καθεστώς της δράσης και της λειτουργίας των ΜΚΟ στην Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν την «ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων των σχετικών δράσεών τους, απουσία ενιαίου, σαφούς θεσμικού πλαισίου και αδυναμία πλήρους χαρτογράφησης τους». Οι παραπάνω Βουλευτές επισημαίνουν ακόμη πως «Από τα στοιχεία με τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων ΜΚΟ που παρασχέθηκαν στην Επιτροπή από τα Υπουργεία, επιβεβαιώθηκε ανάγλυφα η αδυναμία ενός συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις χρηματοδότησης ΜΚΟ με αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση».
Ένα από τα Υπουργεία που παρά την οικονομική κρίση έχει προς διάθεση των διαφόρων ΜΚΟ σημαντικά κονδύλια, τόσο από Εθνικούς όσο και από Ευρωπαϊκούς πόρους, είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το συγκεκριμένο Υπουργείο, από ιδρύσεώς του τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και την απομάκρυνση της πρώην υπουργού κ.Τίνας Μπιρμπίλη, συνεργάστηκε επιλεκτικά ακόμη και σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο με μία συγκεκριμένη ομάδα περιβαλλοντικών ΜΚΟ που αποτελείται από τις οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.
Η συνεργασία ενός κρατικού φορέα με μία ή περισσότερες μη διαπιστευμένες ΜΚΟ δεν είναι εξορισμού μεμπτή. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι παραπάνω οργανώσεις, ή τα διάφορα νυν και πρώην στελέχη τους, αναλαμβάνουν σχεδόν σε αποκλειστικότητα τις μελέτες και τα έργα για την προστασία, τον έλεγχο και την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Εκτός αυτού, συμμετέχουν, με διορισμένους από το Υπουργείο εκπροσώπους τους, σε πληθώρα διαχειριστικών επιτροπών και φορέων δημόσιας χρηματοδότησης και ελέγχου, με σημαντικό βαθμό εμπλοκής στην κρατική διαχείριση. Είναι προφανές ότι ο όρος «Μη Κυβερνητικός Οργανισμός» με τον οποίο αυτοχαρακτηρίζονται, τείνει να γίνει ασύμβατος με τον ρόλο που αναλαμβάνουν, υποκαθιστώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τους κρατικούς θεσμούς και την δημόσια διοίκηση. Η δράση των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ συμπληρώνεται από το γεγονός πως, σε κάποιες περιπτώσεις, οι εκπρόσωποί τους είναι και υπαλληλικά στελέχη του Υπουργείου. Το γεγονός αυτό από μόνο του, πέραν της ηθικής νομιμοποίησης, δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη αυτά καταφέρνουν τελικά να διακρίνουν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου που χρηματοδοτεί, από τα συμφέροντα των χρηματοδοτούμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Οι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ:
- Χρηματοδοτούνται με τεράστια ποσά από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους χωρίς να δημοσιεύουν αναλυτικά στοιχεία για την αξιοποίηση των παραπάνω χρημάτων και συγκεκριμένα για τη μεθοδολογία και την αποτελεσματικότητα των «επιστημονικών» μελετών και προγραμμάτων που εκπονούν.
- Επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την κατάρτιση νόμων του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις περιορίζουν σε βαθμό απαγόρευσης θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών (που σχετίζονται με το επάγγελμα ή τον ελεύθερο χρόνο τους) υπό το πρόσχημα (στο βαθμό που αυτό δεν τεκμαίρεται επιστημονικά) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
- Αποδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις πως στερούνται της απαραίτητης επιστημονικής επάρκειας για την κατάθεση προτάσεων και την εκπόνηση επιστημονικών μελετών και προγραμμάτων, ακόμη και για ζητήματα που σχετίζονται με το «αντικείμενό» τους (βλ. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Κόκκινο Βιβλίο 2009 - Πρόγραμμα life για τον Αιγαιόγλαρο)
- Χρηματοδοτούνται με υπέρογκα ποσά, που ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000.000 ευρώ ετησίως, από διάφορα «ιδρύματα» που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (βλ. WWF), από πολυεθνικές επιχειρήσεις, κλπ. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά για το καθεστώς αυτών των επιχορηγήσεων, για τις προτεραιότητες που θέτουν οι χορηγοί αλλά και οι αποδέκτες των χρηματοδοτήσεων καθώς και για την επίδραση που ενδεχομένως έχει η οικονομική δραστηριότητα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους πολλές φορές ιδρυμάτων.
- Οι 7 από τις 10 δεν εντάχθηκαν στον έλεγχο που διενεργείται από τις αρχές του έτους από τον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς έχουν ιδρυθεί προ του 1997 γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά.
- Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σαν επισφράγισμα της αδιαφανούς εμπλοκής των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ στο δημόσιο βίο, θα τις διαφημίσει δωρεάν σε σποτάκια που θα κοστίσουν 24.600 ευρώ μόνο για τη δημιουργία τους και πιθανά πολύ περισσότερα για την προβολή τους...
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε πως μέχρι τη θέσπιση κανόνων για «τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση ενός ενιαίου εθνικού και δεσμευτικού μητρώου ΜΚΟ» και «τη δημιουργία ενός ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των ΜΚΟ όταν αυτές επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους» που προτείνεται από τους Βουλευτές στη σχετική εισήγησή τους, το ΥΠΕΚΑ υπό την νέα ηγεσία του πρέπει να προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά,
- Στην αξιολόγηση, τον έλεγχο και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δράσης όλων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο για τα χρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που εκπόνησαν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι σήμερα.
- Στην αναθεώρηση και επαναξιολόγηση όλων των διατάξεων που υπέγραψε η τέως Υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη και προέβλεπαν τη συμμετοχή εκπροσώπων των (συγκεκριμένων) ΜΚΟ σε θεσμικές επιτροπές και φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και την κατανομή και διάθεση των σχετικών (πράσινων) πόρων, όπως είναι η «Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής», η «Επιτροπή Φύση 2000», η διαχειρίστρια αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» καθώς και όλες οι αρμόδιες επιτροπές για την κατανομή και διάθεση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και προσωπικά ο νέος Υπουργός κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα αξιοποιήσει τόσο τα πορίσματα της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, όσο και την επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας να τερματιστεί το καθεστώς κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας δραστηριότητες της περιβόητης βιομηχανίας περιβαλλοντικών μελετών που έχει στηθεί στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, και θα ξεδιαλύνει το θολό τοπίο που έχει δημιουργήσει η δράση και η συμμετοχή των ΜΚΟ στον δημόσιο βίο της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά η απόλυτη διαφάνεια στις μελλοντικές συνεργασίες και σχέσεις του ΥΠΕΚΑ με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, να δημοσιευτούν όλα τα κριτήρια που διέπουν τις αποφάσεις επιλογής τους ως συνεργάτες, τα κριτήρια αναθέσεων των διάφορων περιβαλλοντικών μελετών και προγραμμάτων αλλά και η αξιολόγηση κάθε μελέτης ή προγράμματος που εκπονούν με εθνικούς - κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στους χειρισμούς του ΥΠΕΚΑ που αφορούν σε δημόσια περιουσία (φυσικό περιβάλλον) και δημόσιο χρήμα (πράσινοι πόροι).
Από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η ομάδα των 10 περιβαλλοντικών ΜΚΟ επισκέφθηκε ήδη το Υπουργείο για ενημέρωση προφανώς του νέου Υπουργού. Ελπίζουμε ότι με την ίδια ταχύτητα και αποδοχή θα γίνουν δεκτά και τα αιτήματα των κυνηγετικών οργανώσεων οι οποίες, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, πρέπει να είναι οι βασικοί συνεργάτες του Υπουργείου στα θέματα του κυνηγιού.
Καλούμε την νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να οριοθετήσει τις σχέσεις και την επιρροή των διάφορων περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε ό,τι αφορά την διαχείριση του κυνηγιού στην χώρα μας, να απορρίψει όλες τις ιδεολογικές αντικυνηγετικές προκαταλήψεις τους και να εφαρμόσει επιτέλους επιστημονικές μεθόδους και κριτήρια στη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Εγκριση της ΓΓΝΓ για απευθείας ανάθεση δημιουργίας διαφημιστικών spots με τις γνωστές ΜΚΟ (26/7/2011)
http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypakp/ada/4ΑΣΤΛ-2Α6
Το χρονικό: "ΥΠΕΚΑ & ΜΚΟ ενάντια στη Θήρα" (5/7/2011)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=art/ypekamko.htm
Αδιαφανής ανάθεση μελέτης του ΥΠΑΑΤ στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (19/5/2011)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/eoe.htm
Βιομηχανία μελετών για τη «σωτηρία» και την «προστασία» του περιβάλλοντος (22/3/2011)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/mel.htm
Διαβάστε μεγάλες αλήθειες για τις ΜΚΟ (αγνώστου συντάκτη, 3/2011)
http://planet-greece.blogspot.com/2011/03/blog-post_15.html
Ύποπτες μεθοδεύσεις κατά της Θήρας από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην επικείμενη αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας (23/2/2011)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/adn.htm
Προστασία βιοποικιλότητας ή βιομηχανία παραγωγής περιβαλλοντικών μελετών; (15/2/2011)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2011/bio.htm
Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα πουλιά (5/8/2010)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/redbookgr.htm
Το Πράσινο Ταμείο και οι Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (17/2/2010)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/mail2politic3.htm
Η άποψη του "Αρχιπελάγους" με τίτλο "Απόπειρα χειραγώγησης του περιβάλλοντος στην Ελλάδα" (29/5/2009)
http://www.archipelago.gr/LinkClick.aspx?fileticket=yK7g0OHR6uA%3d&tabid=196
Για τον Ωρίωνα, Με εκτίμηση, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης | ![]() | Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
Οι Βουλευτές στηρίζουν την Κυνηγετική δραστηριότητα
στις τρέχουσες πρωτόγνωρες για τη χώρα μας συγκυρίες, ένας Βουλευτής είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ζητήματα εξειδικευμένα, τα οποία μάλιστα πολλοί θα θεωρούσαν ήσσονος σημασίας, όπως είναι η θήρα. Αυτή είναι και η αιτία που αναδεικνύουμε και δημοσιεύουμε τα «κακώς κείμενα» σχετικά με τη διαχείριση της Θήρας και γενικότερα της Υπαίθρου, από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων.
Ολοι εσείς ανταποκριθήκατε κατά καιρούς στις επιστολές μας, καθώς και στις επιστολές των επίσημα αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Οργανώσεων, και μεταφέρατε στη Βουλή και στους αρμόδιους Υπουργούς τις ανησυχίες και τις καταγγελίες μας για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που εξυφαίνονται ενάντια στην παραδοσιακή δραστηριότητα του Κυνηγίου και ενάντια στην πολύπαθη Ελληνική ύπαιθρο.Θεωρούμε ότι οι ενέργειές σας αυτές, αποτελούν πρότυπο εκπροσώπησης για τη χειμαζόμενη Δημοκρατία της χώρας μας. Πόσο μάλλον που η Θήρα θεωρείται από κάποιους ως ασύμβατη με το «μοντέρνο» και αποξενωμένο από τη φύση τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις.
Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να εκφράσουμε δημοσίως τις ευχαριστίες μας για την υποστήριξή σας στο μείζον θέμα της αναμόρφωσης της θηρευτικής νομοθεσίας που επιχειρείται ερήμην των κυνηγών, αλλά και τα συγχαρητήριά μας για το μαχητικό τρόπο που έχετε επιλέξει να εκπροσωπείτε τους πολίτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν και δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων ελάχιστα βοηθούν στην άρση της ανησυχίας του κυνηγετικού κόσμου, θεωρούμε ότι η δική σας φωνή μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξελίξεις. Η υποστήριξή σας στα θέματα που απασχολούν τον κυνηγετικό κόσμο, έχει μεγάλη αξία για όλους εμάς, τους 230.000 κυνηγούς, τις οικογένειές μας και τους χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζομένους που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τη δική μας ύπαρξη και δραστηριότητα.
Ευελπιστούμε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας σας και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετίζεται με τη θήρα αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας γενικότερα.
Αναφορές και Ερωτήσεις Βουλευτών για το Κυνήγι
http://www.orion.net.gr/index.php?m=3&c=art/huntvouli.htm
Για τον Ωρίωνα, Με εκτίμηση, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης | ![]() | Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
Σάββατο 11 Ιουνίου 2011
Πρωτότυπος τρόπος για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας
Με δύο λαγούς σε … άσεμνες στάσεις, σε μια ιδέα στην οποία μέρος της έμπνευσης είχε και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Μηλιαράς, οι δύο σύλλογοι επιχειρούν ν’ αναδείξουν τη σπουδαιότητα προστασίας της πανίδας σε μια απαράμιλλου κάλους περιοχή.
Αφορμή για την έκδοση της αφίσας, αποτελεί το πανηγύρι την ερχόμενη Δευτέρα στη μοναδική Βυζαντινή εκκλησία του δήμου που βρίσκεται στη Λιμνάκαρο.
Πηγή:cretalive
Η Κυνηγετική Νομοθεσία θα αλλάξει ερήμην των Κυνηγών;
Οι διαδικασίες αναμόρφωσης της Θηρευτικής Νομοθεσίας, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, χαρακτηρίζονται από πλήρη αδιαφάνεια αλλά και συστηματική απαξίωση απέναντι στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος που αποτελεί το νόμιμο εκπρόσωπο των 220.000 Ελλήνων κυνηγών.
Τη θεσμική απαξίωση απέναντι στη νόμιμη (σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) κυνηγετική δραστηριότητα, επισφράγισε με τον πλέον προκλητικό τρόπο η έγγραφη απάντησή σας (αρ.πρωτ:1143-6/4/2011) στις ερωτήσεις και αναφορές πολλών Βουλευτών σχετικά με την απαξίωση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τη μη συμμετοχή τους στην υποομάδα εργασίας για την Αναμόρφωση της Θηρευτικής Νομοθεσίας. Στη συγκεκριμένη απάντηση γράφετε πως "Παράλληλα με την εργασία της Ομάδας έγινε σχετική ανακοίνωση για κατάθεση απόψεων από φορείς...", αναφορά που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για την αναμόρφωση της Δασικής Νομοθεσίας συστάθηκε στις 4/11/2010 με απόφαση της Υπουργού, κυρίας Μπιρμπίλη (αρ.πρωτ:473/205310). Στη συγκεκριμένη απόφαση ορίστηκε προθεσμία έως τις 31/1/2011 για την ολοκλήρωση των εργασιών της ΟΕ και την υποβολή των τελικών προτάσεων για την αναθεώρηση και κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας. Η ανακοίνωση την οποία επικαλείστε στην απάντησή σας, εκδόθηκε στις 7/2/2011, τρεις μήνες μετά από τη σύσταση της ΟΕ και μία εβδομάδα μετά το πέρας των εργασιών της ΟΕ. Δηλαδή, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις, αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί το έργο της ΟΕ, και όχι παράλληλα με τις εργασίες της ομάδας, όπως αναφέρατε στην απάντησή σας προς τους κκ.Βουλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Υπουργού για συγκρότηση της σχετικής Ομάδας Εργασίας δεν δημοσιεύτηκε στα δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ και, το σημαντικότερο, δεν αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Το γεγονός αυτό, αφενός την καθιστά άκυρη (μη εκτελεστή), αφετέρου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της μη δημοσίευσής της.
Στις 10/2/2011 υπογράψατε απόφαση (αρ.πρωτ:115875/403) για τη διεύρυνση της Ομάδας Εργασίας. Θα περίμενε κανείς, με βάση συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της Ελλάδας, ότι στην ΟΕ θα εντάξετε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Ενεργώντας ακριβώς αντίθετα, στην υποομάδα εργασίας για τη Θήρα, διορίσατε δύο στελέχη του Υπουργείου σας με αποδεδειγμένη αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Κυνηγετική δραστηριότητα. Ο ένας μάλιστα εκ των δύο είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας η οποία είναι γνωστή για τις θέσεις της προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του Κυνηγίου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την αρχική απόφαση της κυρίας Μπιρμπίλη, στην ομάδα εργασίας συμμετέχει εξαρχής και η πολυεθνική οργάνωση WWF, χωρίς να είναι γνωστά τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται συστηματικά με την Ορνιθολογική Εταιρεία της οποίας τις θέσεις για το Κυνήγι υιοθετεί «τυφλά», καθόσον η ίδια δεν διαθέτει την παραμικρή επιστημονική εμπειρία σε θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών.
Μετά από τα παραπάνω, είναι προφανές κ.Αμοργιανιώτη ότι, αντίθετα με τα όσα διαβεβαιώσατε τους κκ.Βουλευτές, σαφώς τίθεται θέμα αποκλεισμού των Κυνηγετικών Οργανώσεων από τη διαδικασία αναμόρφωσης της Κυνηγετικής Νομοθεσίας, η οποία γίνεται ερήμην και εις βάρος των Ελλήνων Κυνηγών, από διάφορα στελέχη και «συνεργαζόμενες» ΜΚΟ με δογματικά αντικυνηγετική στάση.
Κύριε Αμοργιανιώτη,
σας καλούμε να αγνοήσετε τις όποιες προτάσεις περί Θήρας έχει συντάξει η κατά παράβαση της «Διαύγειας» διορισμένη Ομάδα Εργασίας. Σε περίπτωση που, αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διατηρείτε την πεποίθηση πως η Θηρευτική Νομοθεσία στην Ελλάδα χρήζει αναμόρφωσης, σας καλούμε να συστήσετε εκ νέου την υποομάδα εργασίας για τη Θήρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις επίσημα αναγνωρισμένες και εκ του νόμου συνεργαζόμενες με την Υπηρεσία σας Κυνηγετικές Οργανώσεις.
Για τον Ωρίωνα, Με εκτίμηση, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης | ![]() | Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Παρασκευή 27 Μαΐου 2011
ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ!
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011
Αδιαφανής ανάθεση μελέτης του ΥΠΑΑΤ στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, παρά τις πολλές και δαπανηρές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται συστηματικά στην Ελλάδα, το φυσικό περιβάλλον της χώρας στερείται ουσιαστικής προστασίας και διαχείρισης. Με βάση αυτή τη δυσάρεστη διαπίστωση, τα μέλη του Ωρίωνα, που έχει σαν πρώτο καταστατικό σκοπό την προστασία της Ελληνικής φύσης, αποφασίσαμε να εκφράσουμε γραπτώς την απογοήτευσή μας για την αδιαφανή ανάθεση μελέτης περί βιοποικιλότητας, ύψους 150.000 ευρώ, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Στην Ελλάδα, ακόμη και για να την έγκριση χωροθέτησης ενός στάβλου, απαιτείται η σύνταξη και κατάθεση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών μελετών. Τις μελέτες αυτές, συντάσσουν και υπογράφουν συγκεκριμένες κατηγορίες επιστημόνων, για τους οποίους η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει και χορηγεί τα σχετικά μελετητικά πτυχία, τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Οι κάτοχοι των παραπάνω μελετητικών πτυχίων, αναλαμβάνουν την σύνταξη των περιβαλλοντικών μελετών από το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την εκπόνηση μελετών και την παροχή υπηρεσιών σε Δημόσιους Φορείς και ΟΤΑ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακάμπτοντας τα όσα προαναφέρθηκαν για λόγους που αγνοούμε, προχώρησε πρόσφατα στην προκήρυξη μελέτης για την «Εκτίμηση και παρακολούθηση του περιβαλλοντικού δείκτη 'βιοποικιλότητα'» προϋπολογισμού εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000€), μέσω της «Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης» του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» με τη διαδικασία του ΠΔ 4/2002, αγνοώντας τους επίσημους μελετητές της χώρας. Το γεγονός αυτό εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητά του, μιας και η συγκεκριμένη διαδικασία της Τεχνικής Βοήθειας, δεν αφορά την εκπόνηση μελετών του Δημοσίου, αλλά κυρίως την υποστήριξη και υποβοήθηση των υπηρεσιών στην παρακολούθηση και έλεγχο των διαφόρων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων των ΚΠΣ, του Ταμείου Συνοχής, ΕΣΠΑ κλπ.
Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, δεν έχει γίνει καμία επίσημη προκήρυξη της μελέτης ή της ανάθεσης αυτής με πλήρη και ανοιχτή δημοσιότητα στο ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ όπου δημοσιεύονται υποχρεωτικά οι προκηρύξεις όλων των μελετών (ανεξαρτήτως κατηγορίας) από φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ, αλλά αντίθετα επιλέχθηκε μια συνοπτική διαδικασία προκήρυξης - δημοσιότητας - ανάθεσης της μελέτης με ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό ενδιαφερόμενων.Θα περίμενε κανείς πως στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, μία μελέτη αυτού του προϋπολογισμού (150.000€) δε θα περνούσε απαρατήρητη και πως θα υπήρχε σχετικά αυξημένη έως μαζική εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες μελετητές του κλάδου. Αυτό όμως δε συνέβη μιας και η κατάθεση μόλις τριών προσφορών σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μαζική συμμετοχή».
Η μελέτη ανατέθηκε τελικά στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) η οποία κατέθεσε προσφορά με ποσοστό έκπτωσης της τάξης του1,5%. Το ποσοστό αυτό απέχει μακράν από τα ποσοστά έκπτωσης (20%) που συνήθως επικρατούν σε αντίστοιχες προκηρύξεις μελετών άλλων φορέων του Δημοσίου. Το γεγονός αυτό εγείρει έντονα ερωτηματικά για το αν τελικά με την μέθοδο που ακολουθήθηκε επιτεύχθηκε η ανάθεση της μελέτης με την καλύτερη οικονομικά συμφέρουσα προσφορά.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το παραπάνω γεγονός δεν έχει καμιά σχέση με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΟΕ (ΦΕΚ: 2456/Β/2008 και 651/Β/2010) στο Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 - Αλέξανδρος Μπαλτατζής», από το οποίο χρηματοδοτείται η συγκεκριμένη μελέτη.
Όπως προκύπτει από τα επισυναπτόμενα έγγραφα, η τελευταία από τις τρεις προσφορές που κατατέθηκαν συνολικά, έχει υποβληθεί εκπρόθεσμα. Επιπλέον, υπογράφεται από ενεργό στέλεχος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας που είναι και επίσημος εκπρόσωπός της στη Βόρεια Ελλάδα και συγχρόνως διορισμένο με υπουργικές αποφάσεις στα ΔΣ διαφόρων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ως εκπρόσωπος πάντα της ΕΟΕ. Η συγκεκριμένη προκήρυξη αναφέρει ρητά πως «απαγορεύεται επί ποινή απόρριψης των εν λόγω προσφορών η συμμετοχή ενός φυσικού ή νομικού προσώπου σε περισσότερες από μία προσφορές». Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη τελικά, συμμετείχε εμμέσως και με δεύτερη προσφορά, μέσω του επίσημου συνεργάτη - εκπροσώπου της στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει πως θα έπρεπε να απορριφθούν και οι δύο προσφορές.
Μετά από τα παραπάνω, θεωρούμε λεπτομέρεια το γεγονός πως το πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν έχει αναρτηθεί στη "Διαύγεια". Πέρα από τα διαδικαστικά θέματα της επιλογής ενός νομότυπου μεν, αλλά ηθικά διαβλητού τρόπου προκήρυξης και ανάθεσης μιας μελέτης, καθόσον δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων των δικαιούμενων μελετητών της χώρας, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η ανάθεση μελετών του Δημοσίου σε μια Εταιρεία (ΜΚΟ) η οποία δεν διαθέτει το απαραίτητο Μελετητικό Πτυχίο.Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ένας φορέας χωρίς πιστοποιημένη επιστημονική επάρκεια, που συμμετέχει λόγω του ονόματός του σε Κυβερνητικές θέσεις και επιτροπές διαχείρισης των Υπουργείων, παρόλο που αυτοαποκαλείται «Μη Κυβερνητικός», να ανταγωνίζεται τους ελεύθερους επαγγελματίες στην εκπόνηση μελετών του Δημοσίου υπό τις παραπάνω συνθήκες.Και τούτο διότι, ενώ τα σχετικά με το αντικείμενο γραφεία μελετών, διαθέτουν ένα ενιαίο εταιρικό πτυχίο που περιλαμβάνει τα ατομικά πτυχία των επιστημόνων εταίρων τους ή των μόνιμων συνεργατών τους, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ λειτουργεί κατά πως βολεύει τα στελέχη της, άλλωστε χρησιμοποιώντας τα ατομικά μελετητικά τους πτυχία και άλλες φορές μόνο τον τίτλο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ανάλογα με το πως διαμορφώνονται οι σχετικές προκηρύξεις.
Κύριε Υπουργέ,
Στις δύσκολες συγκυρίες που περνάει η χώρα μας, στις οποίες ο ιδιωτικός τομέας δεινοπαθεί και αγωνιά για την επιβίωση του, όταν περικόπτονται και δεν αποδίδονται δεδουλευμένα στους μελετητές της χώρας, θεωρούμε πρόκληση να ανατίθεται, και ιδίως με τον τρόπο που έγινε, μια μελέτη εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150,000€) στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η συγκεκριμένη οργάνωση ενώ θεωρείται Μη Κυβερνητική, αν και δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ οικονομικό και επιστημονικό απολογισμό (γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της), όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, συμμετέχει σε νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες των Υπουργείων, σε επιτροπές παρακολούθησης, και συγχρόνως αναλαμβάνει Μελέτες που χρηματοδοτούνται από τα ίδια τα Υπουργεία.
Εκτιμούμε πως τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστούν «διαφάνεια» και «ισότιμη συμμετοχή», σε ότι έχει να κάνει με τις διαδικασίες που ακολούθησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανάθεση της συγκεκριμένης μελέτης.
Κύριε Υπουργέ,
Ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος, εξασφαλίζοντας πως τουλάχιστον ανάλογα φαινόμενα δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον, και να διασφαλίσετε ότι στο Υπουργείο σας θα επικρατήσει επιτέλους η «ισότιμη συμμετοχή» όλων των δικαιούμενων μελετητών της χώρας σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, αλλά και η «διαφάνεια», με πλήρη δημοσιότητα στις διαδικασίες εκπόνησης των μελετών, από την προκήρυξη μέχρι την οριστική παραλαβή και αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων τους.
Και το ουσιαστικότερο όλων, πρέπει επιτέλους να μπει κάποιος φραγμός στη βιομηχανία παραγωγής περιβαλλοντικών μελετών που ανθεί στη χώρα μας, η οποία καταδυναστεύει κάθε μορφή ανάπτυξης, αποσπώντας και κατασπαταλώντας εν μέσω γενικευμένης κρίσης, πολύτιμους οικονομικούς πόρους. Πόροι που θα έπρεπε να διοχετεύονται προς την ουσιαστική παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα και όχι προς ανεξέλεγκτες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» για να παράγουν... αέρα, κατά τη γνωστή φράση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Για τον Ωρίωνα, Με σεβασμό, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης | ![]() | Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Προϊόντα που δεν ανακυκλώνονται
Είτε ανακυκλώνεται είτε όχι, εμπειρικά ή από όσα έχετε ακούσει, γνωρίζετε σίγουρα ποια είναι τα υλικά τα οποία μπορούμε να ανακυκλώσουμε. Υπάρχουν, όμως, αντικείμενα, τα οποία αν και φαινομενικά προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τα τοποθετούμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Τοποθετώντας τα, αντίθετα, στους μπλε κάδους θα είναι χειρότερο για το περιβάλλον από το να μην ανακυκλωθούν καθόλου. Ας δούμε ποια είναι τα πράγματα αυτά.
1) Κουτιά από πίτσα. Πρόκειται για ένα κουτί από χαρτόνι. Φαινομενικά, λοιπόν, είναι ανακυκλώσιμο. Αυτό που το καθιστά όμως μη ανακυκλώσιμο είναι πως μπορεί να έχει υπολείμματα τροφών καθώς και λίπη. Αντίστοιχες περιπτώσεις σε πλαστικά μπουκάλια ή αλουμινένια κουτιά μπορούν να απομακρυνθούν με ένα ξέπλυμα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί με τις συσκευασίες αυτές. Πετώντας ένα τέτοιο αντικείμενο εμποτισμένο με λάδι, θα προκαλέσει μια μάζα λάσπης στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
2) Βρεγμένο χαρτί. Οι ίνες του χαρτιού συρρικνώνονται, όταν βρέχονται. Αυτό τις καθιστά λιγότερο χρήσιμες στη διαδικασία, με συνέπεια να μην επιλέγονται από τα μηχανήματα ανακύκλωσης για συλλογή και επεξεργασία.
3) Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Τα πλαστικά καπάκια θεωρούνται λιγότερο πολύτιμα στην αγορά, έτσι οι περισσότεροι φορείς ανακύκλωσης δεν τα δέχονται. Για τον λόγο αυτό, συνήθως πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια στους κάδους ανακύκλωσης, αφού βγάλουμε το καπάκι.
4) Κουτιά χυμών. Ελέγξτε αν το κουτί από το χυμό σας έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για ανακύκλωση. Εάν όχι, πρέπει να το ρίξετε σε συμβατικό κάδο. Η πλαστική επικάλυψη για ένα μεγάλο μέρος του χαρτονιού τα καθιστά ακατάλληλα για ανακύκλωση.
5) Πλαστικές σακούλες. Όταν οι κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι αυτόματου διαχωρισμού, οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν τις πλαστικές σακούλες, για να δουν τι περιέχουν. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτό τις πετούν απλά στα σκουπίδια.
6) Αφρολέξ. Πρόκειται για προϊόν πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.
7) Σιδερένιες κρεμάστρες. Τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης δεν ανακυκλώνουν το σύρμα. Παρ' όλα αυτά οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά από κάποιο τοπικό καθαριστήριο ή να χρησιμοποιηθούν για εκμετάλλευση από κάποιο έμπορο μετάλλων.
8) Χαρτοπετσέτες. Τα υπολείμματα που μπορεί να έχουν μετά τη χρήση τους από τρόφιμα ή οτιδήποτε άλλο τις καθιστούν ανώφελες για ανακύκλωση. Αντί αυτών, προτιμήστε μαντίλια και χαρτομάντιλα.
9) Κεραμικά. Πολλοί θα πίστευαν πως μια παλιά κούπα του καφέ μπορεί να ανακυκλωθεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται δεν ανακυκλώνεται εύκολα μαζί με το γυαλί. Προτιμήστε, για το να τη χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά, αν δεν τη χρειάζεστε ως βάση ή γλάστρα για κάποιο φυτό.
10) Έντονα βαμμένα χαρτιά. Όταν ανακυκλώνεται το χαρτί του παρέχεται έντονη θερμότητα. Έτσι, οτιδήποτε έχει έντονο χημικό χρώμα λειτουργεί ως καταλύτης και δεν παρέχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην όλη διαδικασία. Συνεπώς, πολλά εργοστάσια χαρτιού δεν θα έχουν την ανάλογη απόδοση από την ανακύκλωση με τέτοιου είδους χαρτιά.
Πηγή: FLOW MAGAZINE
Παρασκευή 6 Μαΐου 2011
Κυριακή 1 Μαΐου 2011
Σύσκεψη για την κακοποίηση ζώων στην Κρήτη
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες η κακοποίηση των ζώων στην Κρήτη και τα φιλοζωϊκά σωματεία του νησιού αναλαμβάνουν δράση προσπαθώντας να περιορίσουν το ντροπιαστικό φαινόμενο.
Σήμερα στις 10.30 π.μ, στην αίθουσα «Πολλαπλών Χρήσεων» του Δήμου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί παγκρήτια σύσκεψη φορέων με θέμα: «Αποφάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των κακοποιήσεων στην Κρήτη, τη μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων ευζωίας και την κατάργηση των δεμένων σε βαρέλια ζώων. Οι συνέπειες στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική εικόνα του νησιού μας».
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης, η Περιφέρεια και Δήμοι της Κρήτης.
ΠΗΓΗ:zougla.gr
Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Νόμιμο και με σφραγίδα Ομπάμα το κυνήγι του λύκου στις Η.Π.Α
Την εξαίρεση του γκρίζου λύκου από τη λίστα των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση αποφάσισε η κυβέρνηση των Η.Π.Α., όπως μετέδωσε το Associated Press.
Ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριέλαβε στο σχέδιο του Προϋπολογισμού ειδική τροπολογία, με την οποία θα επιτρέπεται εκ νέου το κυνήγι του λύκου σε πέντε δυτικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Αϊντάχο και η Μοντάνα.
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των Η.Π.Α., που το Κογκρέσο αναμένεται να υιοθετήσει μια τέτοιου είδους απόφαση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Εθνικού Πάρκου στα βόρεια Βραχώδη Όρη, τουλάχιστον 1.300 γκρίζοι λύκοι αναμένεται να βγουν από τη λίστα των υπό προστασία ζώων, γεγονός που ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής.
ΠΗΓΗ: zougla.gr
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Νέο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στην... Καισαριανή
Την Κυριακή 3 Απριλίου, το μέλος και εθελοντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας Μιχάλης Κωτσάκης συνάντησε στην Καισαριανή το μικρό Νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus), που από τη μακρινή Σιβηρία βρέθηκε στα δέντρα πάνω από τη Μονή Καισαριανής.
«Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος. Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο ,που ωστόσο έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για Νανοφυλλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας», λέει ο κ. Κωτσάκης.
Ο γραμματέας της επιτροπής, που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς σχολίασε ότι «μετά από την -τυπική- έγκριση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, θα είναι το 444ο είδος για την χώρα μας. Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι (έχει μήκος 10 εκατοστά και βάρος ελάχιστα γραμμάρια) διένυσε αυτή την τεράστια απόσταση. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών».
Επίσης, το Σάββατο, 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο 6ος Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών. Η εκκίνηση έγινε στις 4 το πρωί, διότι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρεί κανείς περισσότερα πουλιά από ότι το μεσημέρι. Η Ελίνα Σαράντου υπεύθυνη επικοινωνίας της Ορνιθολογικής λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο αγώνας είναι μια κλειστή εκδήλωση, όπου συμμετέχουν μόνο μέλη της Ορνιθολογικής, διότι οι παρατηρητές πρέπει να είναι έμπειροι. Αρχάριοι μπορούν να ακολουθήσουν, αλλά όχι να διαγωνιστούν. Φέτος συμμετείχαν 55 άτομα χωρισμένα σε ομάδες και προσπάθησαν να καταγράψουν όσα περισσότερα πουλιά μπορούσαν σε όλη την Αθήνα. Μετά γύρισαν στο Πάρκο Τρίτση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε τους νικητές. Οι κατηγορίες ήταν δυο: μια για την καταγραφή των πιο πολλών πουλιών και μια για την καταγραφή των πιο σπάνιων ειδών».
Ο Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών θα διεξαχθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαΐου 2011.
ΠΗΓΗ: zougla.gr
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
ΩΡΙΩΝ
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα www.orion.net.gr orion@orion.net.gr | Αθήνα, 22/3/2011 |
Αν και ως Πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται να είστε πλήρως ενημερωμένος για τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος σχετικά με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, δεν ισχύει μάλλον το ίδιο για μερικούς από τους συνεργάτες σας του αρμόδιου Υπουργείου ΠΕΚΑ. Τη διαπίστωση αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν οι αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης (ΦΔ) των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.
Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ φαίνεται πως έπεσε μέσα στην παραπάνω πρόβλεψη. Το ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα η «Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) στις 11/2/2011, ενέταξε με σχετική απόφαση (αρ.πρωτ: οικ.165874) την οριζόντια πράξη: «Οργάνωση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και Σχεδιασμός της Πρώτης Φάσης Λειτουργίας τους» στα Ε.Π. "Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη", "Μακεδονία-Θράκη", "Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου", "Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος", "Αττική". Η προκήρυξη είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 με την με αρ.πρωτ: οικ.181651/Π63/09-09-2010 πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, στον Αξονα Προτεραιότητας 9 (Προστασία φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας) με προϋπολογισμό 841.037,55 ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, σε ό,τι αφορά στο Υποέργο 1, «Παραδοτέα της πράξης είναι η σύνταξη τριετών σχεδίων εφαρμογής δράσεων για τους 27 Φορείς Διαχείρισης, η οικονομοτεχνική μελέτη λειτουργίας των 27 Φορέων Διαχείρισης, η μελέτη και ο σχεδιασμός τριετών εφαρμογών δράσεων παρακολούθησης και η επικαιροποίηση των κανονισμών λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.»
Αν ισχύουν τα όσα αναφέρει το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε το 2007 με ορίζοντα τριετίας τη μελέτη «Οργάνωση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και Σχεδιασμός της Πρώτης Φάσης Λειτουργίας τους» ύψους 1.018.764,48 ευρώ, και το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) ενέκρινε εκπόνηση νέας μελέτη ύψους 841.037,55 ευρώ με τον ίδιο ακριβώς τίτλο! Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της εκπόνησης μελέτης οργάνωσης ενός φορέα κάθε 3-4 χρόνια, η δε διατήρηση της φράσης «Σχεδιασμός της Πρώτης Φάσης Λειτουργίας τους» (Σ.Σ: των Φ.Δ.) στον τίτλο της μελέτης που προκηρύχθηκε το 2011, εγείρει έντονα ερωτηματικά για τα αποτελέσματα των μελετών αυτών μιας και θα περίμενε κανείς η πρώτη φάση λειτουργίας των Φ.Δ. να καλύφθηκε από την πρώτη μελέτη (2007) του 1.018.764,48 ευρώ...
Εάν η μελέτη του 2007 εκπονήθηκε και καταβλήθηκε η αμοιβή, τότε έχουμε να κάνουμε με μια στα όρια του σκανδάλου επαναλαμβανόμενη ανάθεση μελέτης. Εάν δεν εκπονήθηκε τελικά η μελέτη του 2007 τότε περιττεύει να εκπονηθεί και η μελέτη του 2011. Τα χρήματα για την μελέτη αυτή, μπορούν να δοθούν στους Φορείς Διαχείρισης για να λειτουργήσουν επιτέλους.
Εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με μια βιομηχανία μελετών που απεργάζονται σχέδια σωτηρίας των Φορέων Διαχείρισης κάθε 3-4 χρόνια, την ίδια στιγμή που οι φορείς αυτοί αδυνατούν λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα λειτουργίας τους. Αραγε, αν τα ποσά αυτά που ξοδεύτηκαν απλόχερα για την εκπόνηση των μελετών οργάνωσης των φορέων, δίνονταν στους ίδιους τους φορείς για να οργανωθούν εκ των ενόντων και να προσφέρουν το ουσιαστικό έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν, θα φτάναμε ποτέ στο σημείο να καταγγείλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης τα αδιέξοδα στα οποία έχουν καταλήξει;
Καθίσταται απολύτως σαφές ότι η βιομηχανία περιβαλλοντικών μελετών που υπάρχει στην χώρα μας, μια θλιβερή διαπίστωση που προσωπικά εσείς ο ίδιος δημοσίως καταθέσατε, αντί να εξυπηρετεί το περιβάλλον και τους ουσιαστικούς φορείς προστασίας του, τελικά συντελεί στην απαξίωση και υποβάθμιση του. Αντί η χρηματοδότηση της βιομηχανίας αυτής των μελετών να συμβάλει στην σωτηρία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά συμβάλει στην οικονομική σωτηρία μόνο των «ειδικών» που απασχολούνται στην «βιομηχανία» αυτή.
Το γεγονός αυτό πρέπει να τύχει ανάλογης διερεύνησης, τόσο ως προς το ουσιαστικό κομμάτι του περιεχομένου των μελετών αυτών, όσον αφορά την εγκυρότητα, την επιστημονικότητα αλλά και την δυνατότητα εφαρμογής τους τελικά, όσο και στο διαδικαστικό, δηλαδή τον τρόπο ανάθεσης και επιλογής των ειδικών περί του περιβάλλοντος μελετητών. Γιατί πολλές φορές, στο βιομηχανικό αυτό μελετητικό περιβάλλον που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, τα ίδια ή συνεργαζόμενα σχήματα, θεσμοθετούν την «αναγκαιότητα» των μελετών, καθορίζουν τις προδιαγραφές τους, εκπονούν τις μελέτες και τέλος, αξιολογούν τα παραδοτέα.
Και όπως διαπιστώνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών, το προϊόν της μελετητικής βιομηχανίας, δεν είναι ούτε ουσιαστικό ούτε πρακτικά αξιοποιήσιμο. Και ενώ οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται χωρίς να αμείβονται, ενώ «δεν υπάρχει σάλιο» για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι φορείς αυτοί, το ΥΠΕΚΑ θα πληρώσει 841.037,55 ευρώγια την «Οργάνωση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και Σχεδιασμός της Πρώτης Φάσης Λειτουργίας τους»... Κάθε επιπλέον σχόλιο περιττεύει.
Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ η ΕΕ πρόσφατα ανέστειλε τη διάθεση του ποσού των 20.000.000 ευρώ για τη διάσωση της Λίμνης Κορώνειας, λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών από πλευράς αρμόδιων φορέων. Η Κορώνεια, αν και προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ έχει ουσιαστικά καταστραφεί σαν οικοσύστημα. Για τη λίμνη Κορώνεια έχουν εκπονηθεί πλήθος «μελετών» τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία και διάσωσή της. Αυτό και μόνο το γεγονός αποκαλύπτει με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο την ανικανότητα του αρμόδιου Υπουργείου ΠΕΚΑ να προβεί, σε υλοποίηση δράσεων διαχείρισης, μιας λέξης που προφανώς είναι άγνωστη, τόσο στην ηγεσία όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Αντί αυτού αναλώνεται στην ανάθεση «μελετών» και στη σύνταξη νομοθετημάτων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Για τον Ωρίωνα, Με σεβασμό, | ||||
O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης | ![]() | Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου |