Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Χανιά 2/3/10
Αγαπητή κυρία υπουργέ,
Παρακολουθώ καιρό τώρα τις εξελίξεις γύρω από το κυνήγι και το περιβάλλον και δεν σας κρύβω τις ανησυχίες μου για το μέλλον του κυνηγιού σε συνάρτηση με την επιβάρυνση που πιθανώς δημιουργεί η δραστηριότητα αυτή στο περιβάλλον! Πιστεύω πως αν συζητήσουμε όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το κυνήγι με μια δέσμη μέτρων που θα συμβάλλει όχι μόνο στην ανανέωση του κυνηγιού που έχει μείνει χρόνια πίσω αλλά και θα το καταστήσει αρεστό σε όσους αντιτίθενται στη συνέχιση του!
Στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (το διάστημα του Δεκεμβρίου ’09, κατά την προσωρινή διακοπή του κυνηγιού), ακούστηκαν απόψεις περί επαναστάσεως και εξεγέρσεως των κυνηγών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας αλλά και η λυπηρή άποψη ότι πρέπει να προσεγγίσουμε, τάζοντας την ψήφο μας και επικροτώντας έτσι την συνέχιση των πελατειακών σχέσεων, τους προσκείμενους ανά περιοχή βουλευτές! Σίγουρα οι απόψεις αυτές μπορεί να φέρουν κάποια αποτελέσματα αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση, προσωρινά και ανούσια!
Ανήκω στη νέα γενιά κυνηγών που ο τρόπος ζωής μας επιβάλει να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση για να αποφεύγουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να δημιουργούμε νέα προβλήματα, ασκώντας μια δραστηριότητα κοντά στη φύση, που μας φέρνει την ψυχική και σωματική ηρεμία μέσα από την άθληση και την άσκηση του κυνηγιού! Ανήκω στους κυνηγούς που μας ενδιαφέρει το ταξίδι, όχι ο στόχος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικολογία και την κυνοφιλία!
Προσωπικά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια γενική αναδιάρθρωση του κυνηγιού, με δέσμη μέτρων που θα διασφαλίζουν τη σωστή και ασφαλή άσκησή του. Επίσης θα διασφαλίζεται η πάταξη της λαθροθηρίας αλλά και ο διαχωρισμός όσων έχουν στην κατοχή τους όπλα, από την κυνηγετική οικογένεια! Πρέπει να κάνουμε όλους όσους μάχονται το κυνήγι να πιστέψουν ότι είναι απαραίτητο και όχι να προσπαθούμε να τους παρακάμψουμε για να συνεχίσουμε να κυνηγάμε!
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει αυστηρότερος ο τρόπος αδειοδότησης των νέων κυνηγών! Θεωρώ απαραίτητη τη βεβαίωση από σύλλογο σκοποβολής ή σκοπευτήριο ότι ο υποψήφιος είναι γνώστης της χρήσης κυνηγετικών όπλων και της σκοποβολής!
Δεύτερον θα πρέπει η αγορά φυσιγγίων και όπλων να γίνεται μόνο με την επίδειξη κυνηγετικής άδειας θεωρημένης για την τρέχουσα κυνηγετική σεζόν ώστε να αποθαρρύνονται όλοι όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα κυνηγετικό όπλο για άλλους λόγους αφού ο τρόπος απόκτησης κυνηγετικής άδειας θα είναι χρονοβόρος και επίπονος με αρκετό διάβασμα και εξάσκηση στα σκοπευτήρια!
Τρίτον θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα «χοντρά» φυσίγγια (μονόβολα, δράμια κ.α.) και να αντικατασταθεί ο τρόπος κυνηγιού των μεγάλων τριχωτών (αγριογούρουνου) με ραβδωτά όπλα όπου η κατοχή τους από τους κυνηγούς που θα το επιλέξουν να τους κάνει πιο υπευθύνους και σοβαρούς όσο αφορά τη χρήση ενός τέτοιου όπλου! Με αυτό το μέτρο θα αποτραπούν σε μεγάλο βαθμό οι κατά περίσταση κυνηγοί αγριογούρουνων που τους διακρίνει η προχειρότητα αλλά και τα θανάσιμα ατυχήματα καθώς και η λαθροθηρία (π.χ. ΚΡΙ ΚΡΙ) όπου άτομα που ποτέ δεν υπήρξαν κυνηγοί αγοράζουν μονόβολα και λαθροθηρούν!!! Σε τι άλλωστε εξυπηρετούν τον Χανιώτη κυνηγό τα μονόβολα που βρίσκει σε όλα τα ράφια των κυνηγετικών καταστημάτων; Μήπως ο μόνος λόγος είναι το λαθραίο κυνήγι των ΚΡΙ ΚΡΙ που όλοι οι πολιτικοί (της Κρήτης τουλάχιστον) αποδέχονται αφού κανείς από αυτούς δεν αρνείται να γευτεί το κρέας τους!
Για πολλούς τα μέτρα αυτά ίσως είναι ανόητα και δε φέρουν ποτέ λύση στα πάγια προβλήματα των κυνηγών. Όμως μαζί με όλα τα άλλα μέτρα και το σωστό νομοθετικό πλαίσιο, θα δείξουμε ευελιξία και προσαρμογή στη νέα εποχή. Σ’ αυτήν που ο κυνηγός δεν είναι ο αγροίκος που θανατώνει θηράματα ντυμένος με παραλλαγές , χοντρά άρβυλα και μαχαίρι στη μέση αλλά στο σύγχρονο κυνηγό που διαχειρίζεται την πανίδα ντυμένος στα πορτοκαλί με το κινητό του στη μέση έτοιμος να καταγγείλει τον κάθε παρανομούντα ή κάθε τι επιβλαβές για τη φύση και το περιβάλλον!
Θα μπορούσα να σας παραθέσω την πλήρη άποψη μου με αναλυτικότερο τρόπο και στοιχεία για αυτά που σας γράφω στο παραπάνω κείμενο αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μου! Ελπίζω να δώσετε σημασία σε αυτό το κείμενο και να αφουγκραστείτε τον παλμό του μέσου κυνηγού που ασφυκτιά μέσα από την κακή λειτουργία των κυνηγετικών συλλόγων και την έλλειψη εποικοδομητικής συζήτησης στις τάξεις των κυνηγών! Εδώ πρέπει να επισημάνουμε και την παντελή έλλειψη του δασαρχείου!
Πιστεύω πως ανήκω στην τάξη των κυνηγών που πάνω από όλα αγαπάνε την φύση και το θήραμα και στόχος τους είναι να μορφώνονται και να βοηθούν στην συντήρηση και βελτίωση του μεγαλύτερου αγαθού που μας δόθηκε και εμείς ανίκανοι να το διαχειριστούμε, το κατασπαταλάμε σαν ξεχασμένη κληρονομιά!
Με εκτίμηση στο πρόσωπό σας
PETITSHASSEUR